Господиням не завжди вдається зварити варення з цілими ягідками та ще й густе, як мед. Але нічого складного тут немає – головне, чітко дотримувати технології приготування і врахувати кілька важливих нюансів.
Перш ніж варити найсмачніше у світі варення, зважте на такі моменти:
● слід брати щільні (не м’які) ягоди невеликого розміру – вони менше розварюються і у варенні виглядають краще;
● не намагатися зварити за один раз багато полуниці – так у неї більше шансів перетворитися на пюре;
● посуд, в якому варитиметься варення, повинен бути широким (тоді волога швидше випаровуватиметься) і з товстими стінками та дном (майбутнє варення рівномірно прогріватиметься).
Інгредієнти:
1 кг полуниці
1 кг цукру
2 г лимонної кислоти (або 2 ст. л. лимонного соку)
1. Ягоди акуратно промити, видалити хвостики і просушити на паперовому рушнику.
2. У гарно вимиту миску чи каструлю покласти половину ягід і засипати 300 г цукру. Далі друга половина ягід і 200 г цукру. Відставити приблизно на години, щоб ягоди пустили сік.
3. Злити сік в сотейник. Додати цукор, що залишився. На повільному вогні, постійно помішуючи, довести до повного розчинення цукру.
4. Залити полуницю сиропом, що утворився. Довести до кипіння, зняти піну і на мінімальному вогні варити 5 хвилин. Перемішувати не потрібно – це може пошкодити ягоди. Зняти з плити і дати повністю охолонути. Не накривати кришкою – утвориться конденсат і потрапить у варення!
5. Після того, як варення охолоне, знову довести до кипіння, зняти піну і проварити 5 хвилин. Зняти з вогню, легенько струсити – сироп повинен покрити всі ягоди рівномірно. Відставити до повного остигання. Всього проварити варення таким чином слід тричі.
6. За четвертим разом додати лимонний сік або лимонну кислоту (розвести її в 2 мл води) і варити варення 15 хвилин на дуже тихому вогні. Гарячим закупорити в чисті стерилізовані банки і перевернути вгору дном.