Що не так з проектом Закону “Про авторське право та суміжні права?”

Днями у Верховну Раду України був запропонований новий законопроект у сфері права інтелектуальної власності. Команда музичного видавництва Best Music, яке співпрацює з Іриною Білик, Олександром Пономарьовим, MONATIK, Сергієм Бабкіним, Без Обмежень, Артемом Пивоваровим та багатьма іншими авторами та артистами, проаналізувала проект Закону. Висновки невтішні для творців та бізнесу. Проект потребує негайного доопрацювання. Чому? Зараз детально розкажемо! 

01.07.2022 р. ВРУ у першому читанні за основу був прийнятий проект Закону «Про авторське право та суміжні права» №5552-1. Автори законопроекту підкреслюють необхідність його прийняття з огляду на практичні проблеми у реалізації чинного законодавства та необхідності імплементації  норм європейського законодавства.

Заявлені цілі прийняття законопроекту не мають нічого спільного з вирішенням проблем ринку, захистом авторських і суміжних прав та імплементацію європейських  та міжнародних норм!

Якщо назвати речі своїми іменами, цей законопроект відбирає право вибору у творця розпоряджатися результатами своєї інтелектуальної праці, надає можливість ряду користувачів не сплачувати винагороду, впроваджує антиєвропейські норми.

Розберемо основні проблеми законопроекту:

• Запропонована термінологія, щодо понять «відтворення», «виконання», «аудіовізуальний твір», «розповсюдження», «музичний кліп», «пародія», «ретрансляція» - потребує доопрацювання з урахуванням практики ринку.

• Запропоновані дефініції «відтворення» та «ретрансляція» надають можливість користувачам, а саме імпортерам та кабельним ретрансляторам, взагалі не виплачувати роялті.

• «Право на оприлюднення твору» віднесено до немайнових прав авторів. Така ініціатива створює купу проблем у практичному застосуванні. Вона наражає артиста, що хоче оприлюднити твір, права на який придбав у автора, на порушення немайнових прав автора.

• Автори законопроекту фактично забирають право вибору у автора творів, виконавців, виробників фонограм, щодо умов реалізації свого продукту. Зокрема, це стосується права отримання справедливої винагороди, щодо публічних видів використання.

• Проект забирає у творця можливість отримання винагороди за публічне використання творів у складі аудіовізуальних творів (фільмах, рекламі, тв-шоу тощо).

• Суб’єкт майнових прав не зможе обмежити строк використання свого твору у складі аудіовізуального твору, як це було можливо раніше, зокрема у таких аудіовізуальних продуктах як реклама. Проблеми, внаслідок такої норми, з’являться, як у творця, який хоче при таких обмеженнях продати свій твір дорожче, так і у користувача, ціна твору для якого буде завеликою.

• Законотворець нехтує виключним правом авторів та виконавців розпоряджатися своїми правами, зокрема, щодо публічних видів використання та зобов’язує їх реалізовувати тільки через організації колективного управління. 

• Нікого у професійній сфері зовсім не здивує півсотні нових ОКУ до кінця року або відмова продюсерських центрів та лейблів від роботи з авторами та артистами. А замість допомоги видавців у документообігу творців та популяризації творів за відсоток від продажів, авторам та артистам необхідно буде звертатись до юристів та піарників.

• Продюсерські центри і рекордингові компанії перестануть інвестувати в музичний продукт, адже згідно із законопроектом, виробником фонограми тепер вважатиметься звукорежисер. Відповідно інвестувати в продукт, дивіденди з якого не буде отримувати інвестори, немає сенсу.

• Норми законопроекту прямо суперечать Директивам ЄС!

Ще є час, щоб фахово пропрацювати Закон! Ще є час, щоб уникнути ганьби з боку ЄС та Америки щодо норм проекту Закону! Ще є час щоб не втратити ринок!

Best Music закликає усіх депутатів та Голову ВРУ залучити фахових представників ринку до розгляду законопроекту та прийняти ПРАВИЛЬНИЙ ЗАКОН!

 

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист