Самотнім людям загрожує смертельно небезпечна хвороба: вчені з’ясували, яка саме

Вони ризикують померти від раку – смертність самотніх людей від цієї хвороби на 32% вища, ніж людей, які живуть у сім'ї.

Чому одинаки живуть менше

Взаємозв’язок між самотністю та тривалістю життя вчених цікавить давно. На цю тему є немало досліджень. Одне з них провели науковці Каліфорнійського університету. Протягом шести років вони спостерігали за 1600 особами віком 60+ і дійшли невтішного висновку: у людей, які відчували себе самотніми, ймовірність померти в ході дослідження була вдвічі вища.

Ще один експеримент показав, що люди, схильні до розвитку серцево-судинних захворювань, у більшості випадків помирають саме з цієї причини, якщо живуть не в сім’ї. Ще вони частіше страждають від безсоння та деменції. А вірусну інфекцію переносять важче і, як правило, з ускладненнями. Причому найчастіше ця тенденція прослідковується у чоловіків.

Ймовірно, кажуть вчені, свою роль грає психологічний фактор. Соціальна ізоляція, відсутність турботи, підтримки сім’ї пригнічує людей. Вони хворобливо переживають свою самотність, вважають, що їхнє життя не має сенсу. І тим самим руйнують організм. Тому й живуть у середньому на 3-5 років менше, ніж їхні «сімейні» ровесники, які частіше переживають позитивні емоції.

Як друзі можуть врятувати від раку

Нове дослідження, проведене Американським онкологічним товариством, виявило, що у одинаків зростає ризик передчасних смерті від раку.

І знову чоловіки показують гірші результати: 38% проти 30% у жінок. Особливо вразлива категорія 45-64 роки. У такому віці одинокі представники сильної статі  помирають від раку на 43% частіше за своїх однолітків, які мають сім’ю або перебувають у стосунках.

Ще один цікавий висновок вчених – ризики вищі у білих чоловіків з високим рівнем освіти, ніж у небілих з низьким рівнем освіти. Науковці припускають, що друга група просто не замикається у собі, відсутність сім’ї компенсує налагодженням соціальних зв'язків. Тобто, немає дружини, зате є купа друзів – з ними можна пограти  в шахи, вапити пива чи просто потеревенити. І якщо такий підхід до життя має «лікувальний» ефект, це просто чудово.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист