Просто й креативно: 8 варіантів годівничок для птахів

Якщо шукаєте спосіб провести час з дитиною, змайструйте разом годівничку для птахів – буде весело і корисно.

У пташок нині складні часи – поживитися немає чим. Тому «пересувна кав’ярня» - годівничка зі смаколиками – буде дуже доречною.

Зробити її можна буквально з усього. Якщо не хочеться фантазувати й витрачати час, просто купіть фанерні заготовки й складіть всієї сім’єю. Якщо готові заморочитися, в хід піде все, починаючи з паличок для морозива, дерев’яних брусочків, гілочок, шматка колоди, картонної коробки чи пластикової пляшки.

Показуємо найпростіші способи.

Спосіб 1. Просто розколіть на дві половинки грецькі горіхи, приклейте їх зовнішнім боком до дощечки (клеєвим пістолетом або суперклеєм) і зафіксуйте на стовбурі дерева.

Спосіб 2. Великі бляшанки прикріпіть (теж можна приклеїти) дном до дощечки. Знизу від отвору прикріпіть два короткі, але міцні палички, щоб пташки могли на них сідати – вийде такий собі поріжок. Зафіксуйте дощечку на дереві, насипте зерно у бляшанку – і готово!

Простіший варіант – бляшанку з поріжком обмотайте шпагатом і підвісьте на дерево. Мінус такої конструкцію – у вітряну погоду вона дуже гойдатиметься.

Cпосіб 3. У компактній пластиковій ємності, не завуженій до гори, зробити невеликий отвір, приклеїти поріжок і прикріпити все до дерева. Щоб поповнити запаси їжі, достатньо відкрутити кришку.

Спосіб 4. Якщо у вас завалялася стара пластикова каністра, з неї вийде чудова зручна годівничка. Потрібно тільки зробити кілька отворів, які одночасно будуть як навіс від дощу та снігу.  

Спосіб 5. Просто пластикова пляшка, яку треба проткнути дерев’яними ложечками (їх нескладно вистругати) і для надійності закріпити клеєм з клеєвого пістолета. Над  округлою частиною ложки слід зробити невеликий отвір, щоб з нього сипалося зерно.

Спосіб 6. Для такої годівнички крім пластикової пляшки знадобиться пластмасова мисочка, болт з гайкою та шайбою і трохи інструментів. 

Спосіб 7. Дощечка, пилка, клей – і можна зробити ось таку красу!

Спосіб 8. Велика чашка (можна взяти тріснуту, непотрібну в господарстві), блюдце або тарілка, клей і дріт або мотузка, щоб підвісити конструкцію – вуаля, дуже креативна годівничка!

Смаколики для пташок

Дуже часто пташок підгодовують хлібними крихтами – це не найкраща їжа для пернатих – вона погано перетравлюється. Так само, як і рис.

А от злаки – овес, пшоно, гречка – йде в них на ура. Так само як насіння соняшнику чи гарбуза. Але не насипайте в годівничку солоне магазинне насіння! Сіль викликає зневоднення не тільки в організмі людини, а й у пташиному. А взимку, самі розумієте, з водою проблема.

Можете підвісити пару шматочків сала в годівничці (теж несолоного) – на випадок, якщо завітають синички.

Або ж зробіть пташине печиво. Вам знадобиться 7 г желатину, 60 мл гарячої води, 150 г корму для птахів, форма для печива. Желатин розчиніть у воді, всипте корм і ретельно перемішайте (якщо вийшло рідке, можна додати зерняток). Розкладіть у форми для печива, добре утрамбуйте. Почекайте, коли застигне. Після цього дістаньте пташине печиво, протягніть у кожне нитку чи шпагат, зав’яжіть і повісьте за цю петлю біля годівнички або на дереві – там, де часто літають пташки.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист