Порошок чи гель для прання: розбираємось, що краще й вигідніше

Ви в черговий раз у відділі з засобами для прання задумались над тим, що купити – порошок чи гель? Справді, подумати є над чим – у кожного є свої плюси і мінуси. Ми їх зібрали, проаналізували і порівняли.

Склад. В обох засобах за прання відповідають поверхнево-активні речовини. Але лаурилсульфат натрію, який утворює піну, у рідких засобах має більш щадний ефект.

Ензими, що видаляють плями, у гелях переважно рослинного походження. Також там може бути діоксид титану, який робить речі білосніжними.  

Температура прання. Найперше, що потрібно враховувати: порошки краще справляються з сильно забрудненими речами, у тому числі з бавовною. Адже вони «працюють» при температурі від 30⁰С до 90⁰С (а найефективніший він при температурі води 70-80°С). Робоча температура гелів – 30-40°C. Вони виконують більш делікатну роботу – ними краще прати шовк, вовну та інші тканини, до яких потрібен особливий підхід.

Віддушки та пом'якшувачі. Вони надають речам аромат, пом'якшують їх. Як правило, порошки не можуть таким похвалитися. Тому для рушників, скажімо, та для делікатних дорогих тканин гелі підходять більше.

Чистота. Якщо з порошком трохи переборщити, він залишить на речах білі розводи.  А ще може збитися в комки у завантажувальному відсіку пралки. Гелі такого ефекту не залишають.

Зберігання. М'яка упаковка прального порошку не дуже зручна. Якщо вона падає (а це трапляється регулярно), порошок розсипається. У вологому середовищі він взагалі згодом збивається в комки.

Гель продаються у компактних зручних пляшках, тому не розливається. До того ж у нього є спеціальна мірна ємність (це може бути кришечка), яка дозволяє додавати до прання необхідну дозу засобу. Порошок зазвичай всі насипають «на око».

Безпека. Пральний порошок під час засипання у відсік машинки завжди піднімає в повітря хмаринку мікрочастин, які у людини викликають роздратування слизових оболонок. Особливо це небезпечно для алергіків. Гелі в цьому плані абсолютно безпечні.

Ціна. Порошки дешевші. Але не факт, що вони економніші за гель, оскільки не ми не приділяємо уваги дозуванню.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист