Після святкового переїдання і перепою такий суп швидко приведе до тями.
Хто їсть, а тим більше – готує суп після святкового застілля, якщо ще повний холодильник смаколиків? Той, кому хочеться чогось ріденького й гарячого, і той, кому треба утилізувати залишки їжі, яка інакше потратить у смітник.
Знаменитий британський шеф-кухар Джеймі Олівер не звик викидати їжу. З того, що є в холодильнику, він майстерно готує кулінарні шедеври. Скажімо, як цей суп. Джеймі зізнається, що на приготування його надихнула страва з індійської кухні, яка в перекладі називається «перцева вода». «Перцева», бо виходить досить гостра страва, яка рятує від похмілля.
В оригінальному варіанті її основні інгредієнти – баранина та сочевиця. Джеймі Оліаер використовує залишки індички. Якщо у вашому холодильнику лежить курка, шматок запеченої чи тушкованої свинини або яловичини, теж згодиться.
Що потрібно для цього супу:
500 г індички чи іншого м’яса
300 г гарбуза
400 г помідорів (можна консервовані)
300 г рису басматі
750 мл курячого бульйону
1 велика цибулина
1 морквина
2 зубчики часнику
1 шматочок імбиру розміром з великий палець
1 червоний чилі
1 ст. л. томатної пасти
1 ст. л. пасти каррі
рослинна олія
сіль, коріандр, чорний мелений перець
зелень (кріп, петрушка чи кінза)
Моркву, помідори і цибулю нарізати невеликим кубиком, гарбуз – кубиками приблизно 5х5 мм, часник і чилі – дрібно. Імбир натерти на дрібну тертку.
У каструлі розігріти олію, додати цибулю, часник, моркву, імбир і перець чилі. Під кришкою готувати, поки не стануть золотистими й м’якими.
Додати гарбуз разом із томатною пастою та пастою каррі. Порізати м’ясо й теж покласти до овочів. Ретельно перемішати, пару хвилин проварити.
Додати помідори, сіль, спеції. Влити бульйон і довести все до кипіння. Зменшити вогонь до мінімуму й варити 15 хвилин.
Додати промитий рис і варити суп до готовності.
Перед подачею посипати суп зеленню.