ПЛАН ДІЙ ВІД ЕКСПЕРТА: ПОРАДИ ЖІНКАМ, ЩО ЧЕКАЮТЬ НА ЧОЛОВІКА З ВІЙНИ

Як допомогти собі? Що робити? Як полегшити психологічний стан — свій та чоловіка? Поради дає психологиня Олена Шершньова.

А щоб отримати більше психологічних порад від експертки та дізнатись про цікаві благодійні та волонтерські ініціативи, переходь на її Інстаграм-сторінку.

1. Не завмирайте

Очікування не має бути сидінням коло вікна та спогляданням в далечінь. Життя продовжується і вам надзвичайно важливо брати в ньому активну участь. Якщо ви почнете відкладати справи, зустрічі, заходи «допоки чоловік повернеться», ви ризикуєте потрапити в пастку, яка називається «синдром відкладеного життя». Тож живіть тут і зараз. Якщо ж вам дуже хочеться щось відкласти до  повернення коханого, купить пляшку хорошого шампанського. Відкладіть його, не чіпайте й урочисто відкоркуйте, коли коханий повернеться (тільки не гучно, щоб не створювати зайвих тригерів).

2. Беріть на себе відповідальність

Опинившись тимчасово без сильного плеча, можна відчути себе слабкою та вразливою. А можна навпаки: сильною та крутою. Адже зараз ви без допомоги чоловіка долаєте складнощі, самостійно вирішуєте усі питання, власними силами виходите з різних ситуацій. Та ви просто супержінка! В психології це називається «брати відповідальність за своє життя». І декому треба роки пропрацювати, щоб врешті навчитися цього. Ви ж освоюєте все за пришвидшеною програмою. До речі, ця навичка надзвичайно корисна й у мирні часи, й поруч із сильним чоловіком. Тож однозначно стане вам у пригоді потім.

Читати книгу

 

3. Розвантажуйте себе

Супержінка – не значить двожильна. Вам теж потрібно відпочивати. Від справ, від думок, від обов’язків, що подвоїлися. Не відкидайте пропозиції близьких та друзів про допомогу. Якщо вони готові якийсь час посидіти з дитиною, разом із вами перенести габаритні речі, полагодити електрику – подякуйте та прийміть цю поміч.

4. Робіть конкретні дії

Для перемоги, для фронту, для свого коханого. Можна здавати кров, перераховувати гроші, звертатися до світової спільноти, займатися волонтерською роботою. Можна написати чоловікові вірша або попросити Арестовича передати йому привіт у ефірі. Одна з моїх клієнток зробила для свого воїна, який зараз боронить Маріуполь, красиву фотосесію. Важлива кожна дрібниця. Робіть, що можете, і знайте, що це ваш внесок.

5. Довіртеся Богу

«Ні про що не турбуйтесь, а в усьому нехай виявляються Богові ваші бажання молитвою й проханням з подякою», — йдеться в посланні до филип’ян. І дійсно, немає сенсу турбуватися, якщо довіряєш Богові. Молитви ж – це те, чим ви можете допомогти коханому. І те, чим можете підтримати себе.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист