Готуємо яскравий традиційний суп із сочевиці з незвичайною назвою мерджимек. Овочі, сочевиця та спеції наповнюють суп неймовірним смаком, при цьому готується страва дуже просто. Не дарма у Туреччині цей суп став таким популярним.
1,5 л води або бульйону
250 г червоної сочевиці
1 цибулина
1 картоплина
1 морква
1 помідор
3 зубчика часнику
1 ст. л. м’яти
2 ст. л. томатної пасти
70 г вершкового масла
сіль за смаком
0,5 ч. л. чорного перцю
0.5 ч. л. меленої паприки
1-2 ч. л копченої паприки
1 ст. л. соку лимона
0.5 ч. л. кмину
Сочевицю залити водою на 10-15 хвилин. Одну морквину і одну цибулину дрібно нарізати зручним для вас способом. Обсмажити в каструлі з товстим дном на олії.
Бланшувати помідор: зробити перехресні розрізи на шкірці і відправити в окріп на 1 хвилину. Потім занурити у холодну воду. Після цього шкірка легко зніметься. Нарізати помідор і додати його до обсмаженої цибулі та моркви. До овочів додати томатну пасту.
Почистити картоплю та часник. Нарізати їх дрібними кубиками та відправити в каструлю. Додати шматочок вершкового масла. Засипати в каструлю промиту сочевицю, ретельно перемішувати та прогрівати протягом 5-10 хвилин.
Додати 1,5 л гарячої води або бульйону і варити до готовності сочевиці та картоплі.
Додати спеції, ретельно перемішати. Збити отриману суміш блендером до однорідної маси і довести суп-пюре до кипіння.
При подачі щедро полити суп у тарілці соком лимона (кислинка зробить смак ще цікавішим) і посипати дрібно нарізаною свіжою м'ятою (можна замінити сушеною).
Смачного!