Нас дурять на кожному кроці: обважують, підсувають зіпсовані або неякісні продукти. А іноді просто називають речі не своїми іменами.
Ваніль
Вона додає тонкого смаку кондитерським виробам, тому господині кладуть ваніль у всю солодку випічку. Хоча насправді ні – кладуть вони ванілін, а не ваніль, а це дві великі різниці.
Справа в тому, що ваніль (стручок тропічної орхідеї Vanilla planifolia) надзвичайно дорога. Це одна з найдорожчих прянощів у світі, яка коштує приблизно $400-500 за кілограм.
Ціна зумовлена складнощами з вирощуванням. Вірніше, вирощувати її не важко – ваніль росте в Індонезії, Китаї, на Мадагаскарі. А от бджоли Melipona, які її запилюють, є тільки в Мексиці. Тому майже скрізь запилення орхідей відбувається вручну. Потім стручки треба зібрати, обробити й створити такі умови, щоб ваніль дійшла до потрібної кондиції. Так і набігають 500 баксів за кіло.
А пакети з ваніліном за 3-6 грн – це субстанція, яка тільки пахне ваніллю.
Кориця
Без неї яблучні пироги й булочки втрачають смак. Купити корицю можна у вигляді порошку або паличок. Однак у більшості випадків ми маємо справу з касією – дешевою копією кориці.
Кориця – це кора дерева Cinnamomum zeylanicum, що росте на Шрі-Ланці, має тонший аромат і солодкуватий присмак. Палички кориці легко кришаться.
Касія – кора дерева Cinnamomum aromaticum, яке можна знайти у В'єтнамі, Індії та Індонезії. Вона темніша і щільна – зламати паличку руками складно.
Цікавий факт: аромат у касії сильніший, ніж у кориці.
Васабі
Пекучу приправу, від якої з очей капають сльози, знають всі любителі суші. Але хіба що справжні цінителі японської кухні в курсі, що це імітація васабі.
Вирощувати евтрему – трав’янисту рослину родини капустових, важко – потрібен особливий склад ґрунту, вологість, джерельна вода, помірний теплий клімат. До того ж корінь, з якого готують приправу, дозріває аж за 3-4 роки, а збирають його вручну – щоб не пошкодити. Коштує ця сировина від $250 за кілограм. Ще дорожчий хонвасабі – елітна приправа, виготовлена з диких рослин.
Те, що їмо з ролами ми, просто суміш хрону васабі-дайкон, гірчиці та зеленого барвника. І ціна їй – три копійки.