Об'єктиви в камерах смартфонів: їх функції та можливості

14 вересня 2021 року на традиційній презентації компанія Apple розкрила гідності нового Айфон 13. У нього збільшені продуктивність і автономність завдяки потужному чіпу A15 Bionic і ємною батареї. Удосконалено також система камер, які дозволяють знімати при поганому освітленні і вночі. Яскравість, чіткість і контрастність роблять зображення реалістичними і барвистими. У блок входять основна з над- і ширококутними об'єктивами і фронтальна камери по 12 мегапікселів кожна. У кожної своє призначення, розберемося в них.

Конструкція і характеристика об'єктивів в смартфонах

Еволюція мобільних гаджетів стосується і камер. В їх основі - матриця з світлочутливими елементам. Важливо їх кількість, розмір і відстань між ними. На якість знімків, їх чіткість крім матриці впливає також оптика.

Об'єктив смартфона - мініатюрний аналог дзеркальної камери. Його основа - кілька лінз зі скла або спеціального пластику. У моделях різних виробників змінюється їх кількість.

Лінзи фокусують пучок світла і направляють на робочу ділянку матриці. Зсув навіть на мікрон неприйнятно. Якість знімків залежить від відстані між лінзами. Але чим воно більше, тим більше будуть камери виступати над корпусом. Для вражаючих знімків виробники групують їх у блоки, змінюючи кількість і розташування. Об'єктиви відрізняються такими характеристиками:

  1.               1.Світлосила: чим нижче, тим якісніше зйомка при слабкому освітленні. Показник f / 1.75 краще f / 2.2 і означає меншу кількість шумів при фотографуванні в темряві.
  2.               2.Фокусна відстань. При великому показнику предмет в кадрі збільшується, але кут огляду зменшується, при маленькому - на фото багато простору. Зручно, коли в смартфоні камери з різними фокусами.
  3.              3.Кут огляду. Це основний критерій, за яким класифікують об'єктиви. Від нього залежить і їх застосування.

Типи об'єктивів

Різні види оптики в гаджетах відрізняються передачею перспективи і пропорцій об'єктів на фото. Залежно від кута огляду і діапазону фокусної відстані об'єктиви поділяють на такі типи:

             1.Звичайний. У більшості телефонів він ширококутний. Дозволяє робити панорамні знімки. Навіть при ближньої зйомці на фото виявиться досить простору з застосуванням такої лінзи. Вона відповідає за чіткість зображення.

             2.Ультраширококутний. Дозволяє помістити в кадр ще більше об'єктів. Незамінний при зйомках пейзажів, архітектури та в тісному просторі. При цьому виникають спотворення, які не дають використовувати цей об'єктив для портретних фото: збільшуються пропорції об'єкта на передньому плані.

             3.Телеоб'єктив. Вперше з'явився в iPhone 7 Plus. Є в багатьох топових лінійках Apple, Samsung, Huawei та інших виробників. Виводить фото на новий рівень. Прикрашає композицію завдяки оптичному наближенню і зуму. Підходить для ідеальних зйомок людини, тварин і предметів поблизу і з розмитим фоном. Телевик потрібен для відео: фокусування на об'єкті, особливо у випадках, коли до нього важко підійти ближче.

У блок з камерами можуть також входити датчики і сенсори. Наприклад, для нічної зйомки або аналізу глибини.

Смартфони з повним набором оптики дозволяють без професійної підготовки отримувати фото та відео кінематографічного рівня. До такої техніки відносяться, наприклад, Pro-версії айфонів, Huawei, S-серія Samsung. Камерофони в асортименті є в каталозі Comfy.ua.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист