Новий метод боротьби з раком: вібруючі молекули вбивають 99% ракових клітин

Таку руйнівну дію мають молекули аміноціаніну, якщо на них впливати ближнім інфрачервоним світлом.

Взагалі-то молекули аміноціаніну (флуорисцентний синтетичний барвник) використовують для виявлення раку. Тепер у них є ще одне призначення – вбивати його. Вони міцно прикріплюються до зовнішньої оболонки клітин і розривають їх своїми вібраціями.

Група науковців з Техасу стверджує, що новий підхід в боротьбі з раком (його називають «методом відбійного молотка») значно ефективніший у порівнянні з іншим типом молекулярних машин, які також можуть руйнувати структури проблемних клітин.

Використання ближнього інфрачервоного світла – це справжній прорив, оскільки воно дозволяє вченим проникати глибше в організм. Щоб дістатися до пухлини, не потрібне оперативне втручання.

Під час випробувань на культивованих ракових клітинах, вирощених у лабораторії, метод молекулярного відбійного молотка показав 99% руйнування клітин. Його також випробували на мишах з меланомою. У половини гризунів після процедури ракових  клітин не виявили.

Вчені знайшли пояснення тому, як працюють молекули аміноціаніну під дією  інфрачервоного світла. Кажуть, що це перший випадок, коли молекулярний плазмон збуджує всю молекулу та створює механічну дію, яка використовується для розриву мембрани ракових клітин. Вони допускають, що існують і інші типи молекул, які можна задіяти для боротьби з раком.

Дослідження ще на початковому етапі, однак висновки багатообіцяючі.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист