Якщо дотримуватися цих правил, манна каша не пригоратиме і буде однорідною.
Чому з’являються грудочки
Можна ні на крок не відходити від манної каші, постійно її мішати, але в результаті отримати страву з грудочками. Справа в тому, що манна крупа дуже дрібна і моментально вбирає рідину. Якщо проґавити якусь секунду і не перемішати її, або додати надто багато, крупа відразу «гуртується» й склеюється. Не останню роль в цьому відіграє глютен – клейковина, яка також сприяє утворенню грудочок в каші.
Щоб каша вийшла однорідною, слід використовувати манну крупу вищого ґатунку – вона містить менше глютену. І не висипати крупу за раз – додавати її повільно.
Як готувати манну кашу
Доведіть молоко (чи молоко з водою) до кипіння на середньому вогні.
Віночком акуратно збивайте рідину і в цей час тоненькою цівочкою висипайте крупу, не припиняючи збивати.
Додайте цукор та сіль за смаком.
Зменшіть вогонь до мінімуму і варіть кашу ще впродовж 5-7 хвилин, ні на секунду не припиняючи її перемішувати.
Коли каша буде готова, її слід зняти з вогню і додати вершкового масла.
Правильні пропорції
Дуже важливо дотримуватися пропорцій рідина/манна крупа.
Якщо варити кашу середньої густини на молоці й воді, знадобиться:
350 мл молока
150 мл води
3 ст.л. манної крупи
Сіль, цукор, вершкове масло за смаком.
Для каші на молоці потрібні трохи інші пропорції:
200 мл молока
1 ст. л. з гіркою манної крупи
Сіль, цукор, вершкове масло за смаком.
Корисні поради
Щоб приготувати ідеальну манну кашу, потрібно врахувати ще кілька нюансів:
● каструля повинна бути з товстим дном, інакше каша моментально пригорить;
● перед початком приготування каструля не повинна бути теплою, кажуть експерти. Тому перш, ніж налити в неї молоко, сполосніть холодною водою;
● якщо у вас категорично не виходить зварити кашу без грудочок, спробуйте такий варіант. Відлийте трохи молока від загальної кількості, яку берете для приготування, додайте в це холодне молоко манну крупу, гарно перемішайте. Дайте їй кілька хвилин набухнути. А потім додавайте в киплячу рідину, постійно помішуючи.