Експерти назвали чотири проблеми зі здоров’ям, які може спровокувати звичайна штора у ванній

Штора у ванній кімнаті може викидати в повітря хімікати, небезпечні для всієї родини.

Чому штори небезпечні

Здавалося б, ванна кімната – це зовсім не те місце, де нашому здоров’ю може щось загрожувати. Однак диявол, як відомо, у дрібницях.

Експерти з PlumbNation виявили, що потенційну небезпеку можуть нести штори для душу з полівінілхлориду (ПВХ).

«Їх люблять за те, що вони водонепроникні, довговічні і недорогі. Але не варто забувати про те, що ПВХ – це той тип пластику, який містить різні добавки для підвищення його гнучкості та довговічності», – пояснюють експерти.

Під впливом тепла та вологи ПВХ може виділяти в повітря летючі органічні сполуки – зокрема, такі як діоксини, фталати та речовини, що містять домішки олова.

Які хвороби провокує ПВХ

Вони можуть бути причиною наступних проблем зі здоров'ям.

Подразнення дихальних шляхів. Не дивуйтеся, звідки у вас взявся кашель, який переріс у бронхіт. Надзвичайно небезпечний ПВХ для астматиків – у них він може спровокувати загострення хвороби.

Подразнення шкіри. Прямий контакт із шторами з ПВХ може призвести до шкірної алергії та дерматиту.

Гормональний дисбаланс. Фталати здатні порушити роботу ендокринної системи. Це, у свою чергу, може призвести до проблем з фертильністю, а у вагітних жінок – до порушень розвитку плоду.

Ризик ракових захворювань. Такий вплив на організм може мати тривала дія діоксину.

Як уникнути проблем

На думку експертів, є тільки один спосіб – не користуватися шторами з ПВХ.

«Шукайте штори з таких матеріалів, як PEVA або EVA, які не містять шкідливих хімікатів», – радять вони.

EVA (етиленвінілацетат) – полімерних матеріал, який не має різких неприємних запахів, стійкий до дії бактерій і грибків, не викликає алергію (його використовують у виробництві дитячих іграшок) і не токсичний.

PEVA (поліетиленвінілацетат) – один із видів полімерного термопластику, суміш поліетилену та EVA. Він містять у 10 разів менше шкідливих речовин, ніж ПВХ, а також не містять хлору. Нетоксичний.

Штори з цих матеріалів не тільки нешкідливі, а й якісні: еластичні, м'які, міцні, приємні на дотик. І швидко висихають.

Однак не варто нехтувати і додатковими заходами «безпеки». Потрібно подбати про вентиляцію ванної кімнати: встановити витяжку, не закривати щільно двері, щоб не накопичувалася волога. Таким чином можна уникнути  появи цвілі, яка теж не кращим чином впливає на здоров’я.

Вас це може зацікавити: Одна крапля засобу, який є в кожному домі, – і на дзеркалі у ванній конденсат не збиратиметься тиждень

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист