Найкращим місцем для того, щоб продовжити життя більшості продуктам, традиційно вважається холодильник. Але коли йдеться про помідори, це правило не працює.
Щойно ми приносимо додому овочі та фрукти, швиденько кладемо їх до холодильника. Там завжди стабільно прохолодна температура, тому вони довше зберігають свої смакові якості й товарний вигляд.
Однак з помідорами все інакше: в холодильнику смак безнадійно псується.
«У помідорах міститься фермент, який реагує на низьку температуру, руйнуючи клітинні мембрани. Зрештою плоди стають м’якими і несмачними. Окрім того, вони вбирають запахи будь-якої відкритої їжі в холодильнику, що також впливає на їхній смак», – пояснює кулінарний експерт Медлін Буяно.
Низькі температури призупиняють процес дозрівання. Тому покласти до холодильника можна хіба що стиглі помідори – на 3-4 дні. За цей час смак та текстура практично не зміняться.
Але перед вживанням їх обов’язково потрібно діставати принаймні за 30 хвилин, щоб вони при кімнатній температурі відновили смак.
Також зберігати в холодильнику слід розрізані томати – при кімнатній температурі вони швидко почнуть обвітрюватися і в’янути.
Помідорам, які ще не повністю достигли, в холодильнику не місце. Там вони залишаться зеленуватими, що не кращим чином вплине на смакові якості.
Їх потрібно тримати в сухому місце з достатньою циркуляцією повітря – це допоможе уникнути появі цвілі. Але при цьому подалі від сонячного світла, яке дуже прискорить їхнє дозрівання.
Зберігайте помідори на рівній поверхні (а не «гіркою» – у кілька шарів) так ви захистите плоди від пошкодження і псування.
Причому перевертати краще хвостиками донизу. Це найбільш уразливе місце помідора: якщо там є тріщини, в які потрапить волога або бактерії, почне розвиватися пліснява. І томати будуть гнити.
Вас це може зацікавити: Як правильно зберігати продукти в холодильнику і чому важливо дотримуватися «правила двох»
Чому м’ясо не можна зберігати на верхній полиці холодильника