Друге життя вина: як можна використати залишки алкогольного напою

Якщо не сподобалося вино чи просто трохи залишилося в пляшці, не поспішайте  його виливати. Ви навіть не уявляєте, скільки є способів використати його в майбутньому.

У кулінарії

Звісно ж, у першу чергу вино можна використовувати для приготування страв. Фахівці кажуть, що відкупорений напій швидко окислюється після контакту з повітрям. Тому його слід утилізувати оперативно: червоне зберігає смакові якості протягом 4 днів, біле – 2 дні (якщо пляшки були закриті), портвейн – 3-4 місяці.

Але в принципі вино не псується набагато довше. Навіть якщо воно стоятиме місяць, катастрофи не станеться.

Де його можна застосувати?

Різотто, болоньезе, десерти (морозиво, груша у вині, випічка) – існує немало рецептів, де 50-100 мл вина будуть дуже доречними. Вони додадуть стравам витонченого смаку та аромату.

Спирт у складі вина розм'якшує волокна м’яса, робить його ніжним. Тому його можна використовувати в якості маринаду. Бажано враховувати сорт м'яса: для жирнішого (свинина, ягнятина, качка) ідеально підходить червоне, телятина та курка «полюбляють» біле. До речі, шампанське теж у господарстві згодиться: замаринований у ньому шашлик буде просто бомба!

Напевно, ви купляли хоча б раз винний оцет і знаєте, як смакують з ним салати. Коштує він недешево. Тому можна зробити самим, особливо враховуючи те, що всі інгредієнти є. Пропорції наступні: 700 мілілітрів вина, 200 грамів цукру та 2,3 літра води. Все змішуєте і  настоюйте протягом 2 місяців (обов’язково у темному місці).

У побуті

Добриво. Вино містить мінерали, які прискорюють зростання та стимулюють цвітіння рослин. Тому можете сміливо використовувати його для поливу (зокрема – червоне напівсолодке) кімнатних рослин. Найкраще для цього підійде осадок, розведений водою.

Для садово-огородніх потреб вино теж згодиться: його можна додавати до компосту, щоб  прискорити процеси гниття.

Засіб для миття. Спирт добре справляється з брудом, тому не використати цю властивість вина просто гріх. Білим можна мити вікна (у пульверизатор слід додати 2-3  ложки напою), дзеркала, душові кабінки та робочі поверхні на кухні. Червоним – полірувати меблі (його потрібно змішати з кількома краплями олії).

Пастка для мух і мошкари. Налите трохи у невелику ємність, накрийте щільно плівкою й зробіть у ній кілька невеличких отворів. Поставте там, де найбільше комах. Запах вина їх привабить і вони залізуть у ємніть, але не зможуть з неї вибратися.

У догляді за собою

Якщо під час купання додати у ванну червоного вина (кілька келихів, а краще пляшку), шкіра буде гладенькою та ніжною. Експерти кажуть, що так працює чудодійна властивість танінів. А ще подібні спа-процедури допоможуть розслабитися і покращать циркуляцію крові в організмі.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист