В’ялена яловичина – популярна закуска до пива і просто чудовий перекус. Але в декого закрадаються сумніви щодо того, чи не шкідлива ця страва для здоров’я.
Сушити м’ясо люди почали давно – це був єдиний спосіб якомога довше його зберігати.
З появою цивілізації всі оцінили смакові якості цієї страви. Особливо туристи і спортсмени, оскільки вона є джерелом білка та основних поживних речовин.
Однак люди, зосереджені на своєму здоров’ї, все частіше задумуються над тим, чи можна вважати таке м’ясо здоровим вибором.
Що таке в’ялена яловичина і як її готують
В’ялена яловичина – це тонкі смужки м’яса, замариновані у суміші спецій та висушені за допомогою дегідратора, духовки або просто на сонці (два останні способи – домашній варіант).
Процес приготування передбачає видалення більшої частини вологи з м’яса, що пригнічує ріст бактерій та інших мікроорганізмів, які зазвичай викликають псування їжі, дозволяючи їй зберігатися стабільно.
У результаті виходить ароматна закуска, яка довго зберігається.
Користь м’яса яловичини для здоров’я
Така яловичина – це не просто смачна, але й корисна страва. Особливо для тих, хто стежить за своїм раціоном.
● Має високий вміст білка, що сприяє відновленню та росту м’язів.
● У ній менше жиру, ніж в інших оброблених закусках, що робить її більш здоровою альтернативою.
● Є джерелом необхідних вітамінів і мінералів. Зокрема, заліза, цинку, вітаміну B12, які відіграють значну роль у підтримці метаболічних процесів ті імунітету.
Недоліки в’яленої яловичини
Хоч вона і має ряд переваг для здоров’я, важливо враховувати деякі мінуси цієї страви.
Один з найголовніших – значний вміст натрію. Він може стати причиною високого кров’яного тиску, що підвищує ризик серцевих захворювань та інсульту.
Певні види в’яленої яловичини містять цукор і консерванти, що може звести нанівець спроби контролювати вагу.
Згідно деяких досліджень, таке м’ясо може сприяти підвищеному ризику певних видів раку. Тригером, на думку вчених, є нітрат натрію або нітрит натрію – консерванти, які допомагають запобігти розвитку шкідливих бактерій і подовжують термін придатності продукту.
Однак науковці вважають, що періодичне вживання в’яленого м’яса на фоні збалансованої дієти загрози здоров’ю не становить.