Не всі люблять хурму через її терпкуватий смак. Але не варто відмовлятися від такого корисного для здоров’я фрукта тільки через це. Тим більше, що є різні його види, і серед них – практично нетерпкі.
Серед своїх «родичів» хурма – найспецифічніша на смак.
Корольок зазвичай не має в'яжучого смаку – він солодкий і нетерпкий. Але вам може не пощастити, якщо натрапите на плоди, що достигали без запилення – от вони від хурми відрізняються хіба що темним (майже шоколадним) кольором м’якоті.
Шарон – солодкий, з досить щільною м’якоттю. Це гібрид хурми з яблуком, тому в'яжучої кислоти в ньому теж небагато.
Тож вибрати є з чого.
Чим корисна хурма
• Найбільша цінність хурми в антиоксидантах – природних сполук, які допомагають організму боротися з окислювальним стресом. Саме через окислювальний стрес порушується обмін речовин і накопичуються вільні радикали. Клітини пошкоджуються, імунітет падає і виникає ряд серйозних хвороб, у тому числі й ракових.
• Таніни – фенольні сполуки, які пов'язують вільні радикали і перешкоджають ушкодженню клітин. Здатні знижувати тиск і ризик серцево-судинних захворювань.
• Флавоноїди – рослинні поліфеноли, знижують кров'яний тиск, протидіють окислювальному стресу і формуванню тромбів.
• Бета каротин корисний для роботи мозку – підвищує концентрацію уваги та покращує пам'ять. В 100 грамах хурми міститься 30-35% добової норми бета каротину.
• Галова та еллагава кислоти – фенольні сполуки, які пригнічують ріст ракових клітин кишківника та шкіри.
Як хурма може нашкодити здоров'ю
Навіть корисні компоненти хурми можуть мати негативний ефект для організму. Скажімо, таніни здатні ускладнюють прохідність їжі у кишківнику – спричинити нудоту, блювоту, закреп. Тому людям, в яких кишківник – проблемне місце, варто дуже обережно додавати хурму в раціон.
Також не слід нею зловживати людям з надлишковою вагою та цукровим діабетом. Хурма низькокалорійна (70 ккал/100 г). Однак у ній майже 15 г глюкози та фруктози. Це означає, що в одному плоді майже 2 чайні ложки цукру.
Всім, кому дозволяє здоров’я, не слід їсти більше 3-4 плодів на добу.