В Австралії та Новій Зеландії офіційно дозволили вирощувати генетично модифікований сорт бананів.
Банани – смачний і корисний фрукт, який рекомендується давати навіть дітям з 8-місячного віку. Однак для малят відповідальні мами завжди підшукують продукти з позначкою «Без ГМО». Один із сортів бананів тепер не відповідатиме їхнім вимогам.
Виведення нового сорту бананів, який називається QCAV-4, було вимушеним. У 1950 роках панамська хвороба – грибкова інфекція TR1 – знищила сорт «Грос Мішель», який приносив основний прибуток «банановій індустрії» у всьому світі.
Тепер новий штам грибка, TR4, атакує інший сорт – з підгрупи «Кавендіш», який становить близько 40% світового виробництва бананів. Також під загрозою й інші сорти, які раніше вважалися стійкими до цієї інфекції.
Група дослідників з Квінслендського технологічного університету вирішила створити новий сорт бананів, ввівши в один із найбільш популярних ген дикого банана Musa acuminata malaccensis.
Так виникла генетична модифікація QCAV-4, досить стійка до інфекції.
Організація харчових стандартів Австралії та Нової Зеландії визнала, що новий сорт безпечний і поживний, і дала дозвіл на його споживання в їжу. Уряд Австралії видав ліцензію Квінслендському технологічному університету на комерційне виробництво QCAV-4 .
Через спалах грибкової інфекції в Австралії вирощування генетично модифікованих бананів поки що відкладається. Але інші країни зможуть взяти новий сорт в роботу раніше. Бананові плантації в Індії, Китаю, Південній Америці, на Близькому Сході, в Африці – всі постраждали від TR1 та TR4.
Раніше ми писали про те, для чого під час приготування м’яса додавати бананові шкірки