Банани врятовано: вчені вперше вивели генетично модифікований сорт, стійкий до грибкової інфекції

В Австралії та Новій Зеландії офіційно дозволили вирощувати генетично модифікований сорт бананів.

Банани – смачний і корисний фрукт, який рекомендується давати навіть дітям з 8-місячного віку. Однак для малят відповідальні мами завжди підшукують продукти з  позначкою «Без ГМО». Один із сортів бананів тепер не відповідатиме їхнім вимогам.

Виведення нового сорту бананів, який називається QCAV-4, було вимушеним. У 1950 роках панамська хвороба – грибкова інфекція TR1 – знищила сорт «Грос Мішель», який приносив основний прибуток «банановій індустрії» у всьому світі.

Тепер новий штам грибка, TR4, атакує інший сорт – з підгрупи «Кавендіш», який становить  близько 40% світового виробництва бананів. Також під загрозою й інші сорти, які раніше вважалися стійкими до цієї інфекції.

Група дослідників з Квінслендського технологічного університету вирішила створити новий сорт бананів, ввівши в один із найбільш популярних ген дикого банана Musa acuminata malaccensis.

Так виникла генетична модифікація QCAV-4, досить стійка до інфекції.

Організація харчових стандартів Австралії та Нової Зеландії визнала, що новий сорт безпечний і поживний, і дала дозвіл на його споживання  в їжу. Уряд Австралії видав ліцензію Квінслендському технологічному університету на комерційне виробництво QCAV-4  .

Через спалах грибкової інфекції в Австралії вирощування генетично модифікованих бананів поки що відкладається. Але інші країни зможуть взяти новий сорт в роботу раніше. Бананові плантації в Індії, Китаю, Південній Америці, на Близькому Сході, в Африці – всі постраждали від TR1 та TR4.

Раніше ми писали про те, для чого під час приготування мяса додавати бананові шкірки

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист