Як захистити троянди від хвороби чорної плямистості

Королева саду може загинути, якщо проігнорувати ознаки цього грибкового захворювання і вчасно не вжити заходів.

Чому небезпечні чорні плями

Напевно, вам траплялося бачити кущі троянд, вражені плямистістю – чорні та коричневі плями на листі, які з часом збільшуються.

Збудник чорної плямистості – грибок Diplocarpon rosae.  Найчастіше він розвивається на трояндах під час теплої, вологої та дощової погоди пізньої весни або влітку. Особливо ризикують заразитися ним кущі, які ростуть у тіні та в низинах – недалеко від грунтових вод. Також сприятливіу умови для захворювання – дефіцит калію або надлишок азоту.  

Якщо хворобу чорної плямистості не лікувати, листя почне жовтіти, засихати й опадати. Троянди заслабнуть і не будуть цвісти. А з часом кущ взагалі може загинути.

Як боротися з чорними плямами

Робити це потрібно в кілька етапів.

Обірвіть уражене листя. Оскільки чорна плямистість поширюється через грибкові спори у воді або заражені рослинні залишки, спершу необхідно якомога швидше видалити хворе листя. Вдягнуть рукавички і обірвіть всі заплямовані листочки. В жодному разу не кидайте їх на землю! Грибок продовжить поширюватися не тільки на троянду, в й на сусідні рослини. З цієї ж причини не викидайте його і в компостну яму. Нехай побуде у металевому відрі поки не висохне, а потім його спаліть. Рукавички і сікатор ретельно обробіть якимось знезаражувальним засобом.

Обробіть кущі фунгіцидами. Після видалення хворого листя обробіть троянди фунгіцидом. Фахівці рекомендують використовувати такі засоби, як «Скор», «Топаз», «Світч», «Фундазол». Робити це потрібно буде кілька разів з інтервалом 7-10 днів (уважно прочитацте інструкцію до препарату).

Обробіть кущі народними засобами:

настоянкою часнику: 500 г подрібненого часнику залити 5 літрами теплої води, настоювати 1 годину. Додати 1 літр води і залишити ще на годину. Після цього додати 4 літри води – весь цей розчин буде концентратом. Щоб обприскати троянди, треба взяти всього 400 мл концентрату і розвести у відрі води;

розчин йоду: 5 мл розбавити у 2 літрах води;

настоянка з коров'ячого гною: гній розводиться у воді (співвідношення 1:20), кілька днів настоюється. А потім ним обприскують кущі раз на тиждень.

Профілактика грибкового захворювання

Профілактика – ключ до боротьби з чорною плямистістю.

Перш за все, запам’ятайте раз і на завжди: трояндам не можна влаштовувати душ! Під час поливу вода в жодному разі не повинна потрапити на листя – тільки під корінь.

Слід обробляти кущі фунгіцидами, щоб попередити появу грибка. Це робиться навесні – коли розпускаються бруньки і перед цвітінням, та восени – коли троянди повність відцвіли, а листя пожовтіло.

Вас це може зацікавити: Чим підживити троянди у квітні, щоб пишно цвіли до самих заморозків

Як захистити від попелиці троянди, смородину й перець

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист