ДОРОЖНІЙ ЕТИКЕТ – ОСНОВА БЕЗПЕКИ І КОМФОРТУ

Листопад 2017 року в Україні пройде під знаком етичної поведінки на дорозі та шанобливого ставлення один до одного всіх учасників дорожнього руху. З такою ініціативою виступили організатори Національної інформаційної кампанії H-Road, присвятивши чергові активності в рамках проекту дорожньому етикету – елементарним правилам поваги та ввічливості, заснованим на Правилах дорожнього руху України (ПДР).

В черговий раз звернути увагу автомобілістів на важливість ввічливої етичної поведінки за кермом і шанобливого ставлення до прав інших людей покликані листопадові заходи в рамках Національної інформаційної кампанії H-Road, ініційованої компанією «Хюндай Мотор Україна». Однією з найкорисніших активностей проекту стане онлайн-тестування, за допомогою якого водії зможуть перевірити, чи добре вони знають правила дорожнього руху, які мають важливе соціальне значення та які зачіпають права інших учасників руху. Тест можна пройти з 20 листопада по 7 грудня.

Поступатися дорогою автомобілю з маячком, зупинятися, стояти та паркуватися згідно з правилами, шанобливо ставитися до пішоходів на переходах і тротуарах – ці прості дії здатні забезпечити не лише комфорт, а й безпеку на дорозі, тому всі подібні ситуації докладно описані та регламентовані ПДР, а за недотримання правил передбачені штрафи. Однак багато водіїв, на жаль, не бачать необхідності бути ввічливими на дорозі. Взяти хоча б парковку, зупинку та стоянку – їхні правила за десять місяців 2017 року в Україні порушили 77 656 раз (згідно зі статистикою Інформаційного порталу Національної поліції України).

Також слід зазначити, що Закон України № 2109-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за паркування, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю» набув чинності з 26.10.2017. По-перше, збільшується розмір штрафів: було 272-306 грн, стало 1020–1700 грн. По-друге, автомобілі, припарковані на місцях для людей з інвалідністю, дозволено евакуювати.

У період з 26.10.2017 по 31.10.2017 працівниками Національної поліції України зафіксовано 275 адміністративних правопорушень за порушення вимог зупинки та стоянки, стоянки та паркування транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю або водіїв, що перевозять осіб з інвалідністю.      

Практика свідчить, що зробити дороги безпечними, а населені пункти – комфортними, можна лише за однієї умови: якщо всі учасники руху будуть неухильно та безкомпромісно дотримуватися ПДР. Ідеально – якщо до цього їх спонукають високі моральні принципи. Однак при цьому ефективно й теж безкомпромісно має працювати і система штрафів. Можливо, деякі автомобілісти здатні вчитися відповідальної поведінки за кермом тільки за допомогою покарання.

Хочеться вірити, що порушення ПДР, важливих не тільки для безпеки на дорозі, а й для розвитку суспільства, у якому поважають права та дотримуються законів, – усього лише помилка через погано засвоєні правила, а не свідома безвідповідальність. Адже правила легко повторити, а ось небажання їх дотримуватися – проблема дуже глибока та серйозна.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист