4 фатальні помилки, яких більшість людей припускається під час поливу рослин

Полив – одна з найважливіших умов процвітання рослин і майбутнього щедрого врожаю. Але багато садівників та городників роблять це неправильно, ризикуючи їх занапастити.

І навесні, коли городнім та садовим культурам треба гарно укорінитися, і влітку, коли все живе потерпає від спеки, рослини потребують поливу. Але більшість людей припускаються серйозних помилок, які можуть їх занапастити .

Помилка 1: поливати рослини, а не ґрунт

Однією з найпоширеніших помилок садівників є полив безпосередньо рослини. Вони влаштовують душ для листя та стебла, хоча повинні напоїти коріння. Експерти кажуть, що якщо більша частина води потрапляє на листя, вона може випаруватися раніше, ніж досягне ґрунту. По факту, помідор чи кущ перцю не отримає живильної вологи і, швидше за все, загине.  Щоб уникнути цього, потрібно поливати рослину біля основи стебла і переконатися, що ґрунт добре просочився водою.  

Помилка 2: поливати усі рослини однаково

Зазвичай полив відбувається таким чином: у певний час ми йдемо на грядки чи в сад і поливаємо все підряд, намагаючись розділити воду пропорційно. І це велика помилка. У кожної рослини свої потреби у воді. Як недостатній, так і надмірний полив може мати руйнівний вплив на здоров’я рослини. Одна «п’є» дуже багато і активно росте, коли навколо неї майже болото. У іншої від надлишку вологи починає загнивати коріння.

Щоб не допустити катастрофи, необхідно ознайомитися з умовами поливу ваших рослин і поливати їх тільки тоді, коли вони цього потребують. Наприклад, помідори до цвітіння поливають двічі на тиждень – до 1 літри води на кожен кущ. А огірки – спочатку один раз на тиждень, потім – кожні три дні. Причому під кущ виливають до 3  літрів води.

До речі, рослини в  контейнерах слід поливати частіше – контейнери нагріваються і  спричиняють швидке висихання ґрунту.

Помилка 3: поливати рослини швидко й невеликою кількістю води

Завжди хочеться швидко справитися з роботою, тому дехто поливає рослини потроху, але щодня. Це школить рослинам. Часті та дрібні поливи, переконані експерти, привчить коріння залишатися ближче до поверхні ґрунту, де є вода. Це означає, що рослина погано вкорінена, вона може зламатися під час сильного вітру. Окрім того, вона не отримує доступу до поживних речовин, які знаходяться глибше у ґрунті.

Потрібно поливати рослини повільно і щедро, щоб ґрунт повністю просочився. Це значно підвищить шанси отримати сильні та плодовиті рослини.

Вас це може зацікавити: Що додати в кожну лунку перед посадкою перцю, щоб збирати урожай відрами

Чим підживити полуницю, яка багато років росте на одному місці, щоб рясно вродила

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист